سرفصل های بسته سیاستی خروج از رکود را بزودی اعلام می کنم
دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری در همایش دو روزه "سیاست های صنعتی و تجاری برای توسعه صادرات و اشتغال " با اشاره به اقدامات دولت در کنترل تورم و برنامه ریزی برای خروج از رکود اظهار داشت: «تیم اقتصادی دولت از ابتدای تابستان مامور تدوین سیاست های ویژه خروج از رکود شد و خوشبختانه اکنون این بسته سیاستی آماده شده است.»
وی تصریح کرد: « دو مشکل افت شدید قیمت نفت و کاهش درآمدهای نفتی از یک طرف و طولانی شدن فاصله میان زمان توافق و اجرای عملی لغو تحریم ها باعث چالش هایی بر سر ادامه روند خروج از رکود ایجاد کرده است.»
رئیس جمهور در ادامه این سخنرانی تاکید کرد: « سرفصل های بسته تدوین شده را طی روزهای آینده برای مردم تشریح خواهم کرد و وزرای اقتصادی نیز جزئیات را اعلام می کنند.»
دکتر روحانی در تشریح چارچوب های اصلی دولت برای حل مشکلات اقتصادی گفت: انضباط پولی و مالی، تحرک در زمینه فعالیت های بانکها، کنترل پایه پولی، مهار تورم و ایجاد رونق اقتصادی و خروج از رکود مهم ترین محورهای دولت برای خروج غیر تورمی از رکود است».
وی ادامه داد:« از ابتدای کار دولت یازدهم مهار تورم به صورت مستمر در دستور کار تیم اقتصادی بود. این راهبرد هم برای مردم و هم برای حفظ ارزش پول ملی و هم برای پیش بینی و برنامه ریزی برای آینده بسیار مهم است. هدف هم این است که تا پایان این دولت، تورم را تک رقمی کند گرچه ممکن است قبل از پایان دولت نیز به این هدف دست پیدا کنیم و حتی در تورم نقطه به نقطه تا پایان سال به هدف تک نرخی شدن نیز برسیم».
رئیس جمهوری با اشاره به انتقاداتی که به سیاست کنترل تورمی دولت وارد می شود، گفت: « رایج ترین انتقاد این است که سیاست های انقباضی در حوره مالی و پولی نمی تواند به خروج از رکود کمک کند. باید به این انتقادات اینگونه پایخ دهیم که ما در سال گذشته از رکود مستمر که 8 فصل با آن مواجه بودیم، خارج شدیم و در سال گذشته شاهد رشد اقتصادی در سه فصل اول و دوم و سوم سال بودیم و در مجموع در پایان سال نیز 3 درصد رشد داشتیم. پس از رکود خارج شده ایم با این حال اما شاید دو مرتبه به رکود برگردیم. در واقع شرایط به گونه ای است که باید حواسمان جمع باشد تا بتوانیم مشکل تولید را حل کنیم. صنعتگران و تولیدکاران با مشکلاتی مواجه هستند از یک طرف در زمینه تسهیلات مالی ، شبکه پولی کشور پشتیبانی نمی کند از طرفی به خاطر کاهش تقاضا برخی اجناس درانبارها مانده و فروش نرفته است و از طرفی در کشورهای همسایه نیز مشکلاتی داشتیم».
دکتر روحانی ادامه داد:« از طرف دیگر کاهش قیمت نفت که با آن مواجه بودیم همیشه برای بخش دولتی، بخش خصوصی و اقتصاد کشور خصوصا برای بخش خصوصی که وابستگی بیشتری به درآمدهای نفتی دارد مشکلاتی ایجاد کرده است. وقتی قیمت نفت و درآمدهای نفتی فراز و نشیب فراوان دارد فشار اقتصادی سنگینی به کشور وارد می کند. بسیاری از کشورها در این شرایط هم دچار تنش در بازار ارز و هم تورم بالایی داشتند اما ما در سال گذشته نه دچار تنش در بازار ارز شدیم و نه تورم افزایشی داشتیم. بخش های تولید با مشکلاتی مواجه هستند اما با این مشکلات دولت توانست اهداف خود را طی کند».
دکتر روحانی با اشاره به فاصله زمانی بوجود آمده بین توافق هسته ای و لغو عملی تحریم ها گفت:« این فاصله برای اقتصاد کشور دردسر ساز شده است چرا که تمام متقاضیان حضور و سرمایه گذاری در ایران در بازار سرمایه، بخش های تولیدی و معدنی و.... منتظر اجرایی شدن توافق و بهتر شدن شرایط هستند البته هرچه جلوتر می رویم فاصله ما تا برداشته شدن تحریم ها کوتاه تر شده و مشاهده یک جهش اقتصادی خواهیم بود».
دکتر روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه یکی از اهداف مهم دولت در تمام برنامه ریزی های کلان اقتصادی ایجاد اشتغال در کشور است، گفت:« در دهه 60 در کشور نرخ رشد جمعیت بالا رفت. به این ترتیب متولدین دهه 60 در نیمه دهه 80 وارد بازار کار شدند. پس باید در نیمه دهه 80 اشتغال برای این بخش از فارغ التحصیلان ایجاد می شد. خوشبختانه در آن سال ها درامد نفتی کشور به طرز عجیبی بالا رفت و در هر بشکه به 143 دلار رسید. درامد عظیمی که در سایه صادرات نفت و میعانات دران سال ها به دست امد بهترین فرصت و شاید فرصتی استثنایی برای اشتغال زایی به وجود آورد. متاسفانه درآن دهه اشتغال خالص کشور صفر گزارش شده است».
وی افزود:« دولت یازدهم با مجموعه ای از مشکلات این چنینی مواجه بود. خصوصا اینکه ترکیب نیروی کار نیز تغییر کرد. این تغییر در ترکیب نیرو کار یعنی ما علاوه بر اشتغال برای کسانی که از دهه های قبل شغلی نداشتند باید برای تازه وارد های به بازار کار فعلی نیز شغل ایجاد می کردیم. به همین خاطر هم تصمیم ما این بود که برای اشتغال رونق و توسعه پایدار اقدامات سریع و گسترده ای انجام دهیم و تا به امروز به این اهداف دستیابی پیدا کردیم».