سهم صنعت در اقتصاد، کاهش یافته است/جذب پول ایرانیان خارج نشین برای رونق بخش مسکن

یوسف حسن‌پور کارسالاری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، مشکل اصلی صنعت در کشور را سیاست‌گذاری ذکر کرد و افزود: در 56 سال اخیر، متوسط نرخ تورم، دو رقمی بوده است.
وی ادامه داد: از سال 1970 تا 2014 هیچگاه درآمد سرانه در ایران از 5 هزار دلار عبور نکرده که این امر نشان می‌دهد نظام اقتصادی ما به رشد پایین اقتصادی عادت کرده و سیاست‌های صنعتی و اقتصادی ما درست نبوده است.
رییس پژوهشکده مطالعات راهبردی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی، خاطرنشان کرد: البته از سال 2001 درآمد سرانه تحرکی را از خود نشان داد اما به بالای پنج هزار دلار نرسید.
حسن‌پور با بیان اینکه در دو مقطع تاریخی، سهم صنعت در تولید ناخالص داخلی کاهش پیدا کرده، ادامه داد: در فاصله سال های 1348 تا 1358 و همچنین مقطع زمانی 1380 به بعد، این اتفاق افتاد و از سهم صنعت کاسته شد.
وی افزود: در سال 1380 سهم صنعت در تولید ناخالص داخلی با احتساب نفت، 20 درصد و بدون نفت 18 درصد بوده و براساس آخرین آمار، این سهم با در نظر گرفتن نفت به 12.8 درصد رسیده است.
رییس پژوهشکده مطالعات راهبردی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی، تصریح کرد: اگرچه طی این سال‌ها، در بخش صنعت سرمایه‌گذاری شده و ما شاهد رشد سرمایه‌گذاری صنعتی بوده ایم، اما واقعیت این است که سهم صنعت نسبت به سایر بخش‌های اقتصادی کاهش یافته و سایر بخش‌ها رشد بیشتری داشته‌اند.
حسن‌پور اضافه کرد: تداوم چنین وضعیتی باعث شده که سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی، برای سرمایه‌گذاری در بخش صنعت که دارای ریسک بیشتری است، تمایلی نداشته و جذب سایر بخش‌ها شوند.
وی با مقایسه بخش‌های صنعت و مستغلات، گفت: براساس آمار بانک مرکزی از سال 1353 تا 1391، سهم موجودی سرمایه در صنعت، همواره پایین‌تر از 10 درصد بوده اما مستغلات بالای 30 درصد بوده و حتی در برخی از سال ها به بالای 50 درصد رسیده است.
این مقام مسئول در موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی، خاطرنشان کرد: این وضعیت نشان می‌دهد که بخش عمده ثروت جامعه در بخش غیرصنعتی است و ما باید برای صنعتی شدن، سیاست‌های خود را در حمایت از بخش تولید قرار دهیم.
حسن‌پور با اشاره به تاثیرپذیری از تحریم‌ها و التهابات اقتصادی، افزود: سیاست‌های اقتصادی ما بازدارنده نبوده است و تا زمانی که استحکام و بازدارندگی اقتصادی ما بالا نرود، سطح رفاه جامعه بالا نخواهد رفت.
وی با بیان آنکه بخشی از مشکلات ما مربوط به سیاست‌های اشتباه صنعتی در گذشته است، اظهار داشت: براساس بررسی انجام شده 98 درصد رشد بخش صنعت به دلیل تقاضای داخلی بوده است، بنابراین زمانی که تقاضای بخش داخلی به دلیل اجرای طرح هدفمندی و افزایش نرخ مسکن و هزینه‌ها کاهش می‌یابد، بخش تولید در کشور تحت تاثیر قرار می‌گیرد.
رییس پژوهشکده مطالعات راهبردی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی، اضافه کرد: بالا رفتن نرخ مسکن و ارز باعث کاهش قدرت خرید قشر متوسط جامعه شده و کاهش تقاضای این قشر برای خرید، تولید داخل را پایین آورده است.
حسن‌پور با اشاره به سیاست‌های اشتباه اقتصادی، گفت: در زمانی که رکود شدید را در جامعه تحمل می‌کنیم، فشارهای مالیاتی دولت افزایش می‌یابد که نشان‌دهنده اتخاذ سیاست‌های اشتباه است.
وی با بیان اینکه دولت فعلی در عمل انجام شده قرار گرفته است، گفت: چندین سال طول می‌کشد تا زمینه تغییر سیاست‌های نامطلوب دولت گذشته فراهم شود.
این کارشناس مسائل بخش صنعت با تاکید بر لزوم تزریق بودجه عمرانی توسط دولت، اظهار داشت: پرداخت بدهی پیمانکاران و تزریق بودجه عمرانی باعث شکل گرفتن فضای امید در جامعه شده و این تصور ایجاد خواهد شد که شرایط در حال بهبود است.
حسن‌پور اضافه کرد: برای تحرک بخشیدن به بخش مسکن باید از فضای فراهم شده در پساتحریم استفاده کرد و براین اساس می‌توان پول ایرانیان خارج از کشور را جذب کرد تا با خرید املاک در ایران به رونق گرفتن اقتصاد کشور کمک کنند.
وی با بیان آنکه رشد اقتصادی سال گذشته در کشور، ناشی از تحرک صنعت خودروسازی بود، گفت: بررسی‌ها نشان می دهد که در فاصله زمانی 1380 تا 1390، حدود 30 درصد رشد صنعتی کشور ناشی از رشد صنعت خودرو بوده است.
رییس پژوهشکده مطالعات راهبردی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی یادآور شد: در بخش مسکن، معضلی به نام دلالی وجود دارد، اما در بخش خودروسازی چنین مشکلی را نداریم و بنابراین بهتر می‌توان در آن بخش سیاست‌گذاری کرد و نتیجه گرفت.
حسن‌پور با تاکید بر آنکه در صورت تحرک صنعت خودروسازی، سایر بخش‌های اقتصادی نیز فعال خواهند شد، گفت: اگر تقاضا برای خودرو وجود نداشته باشد، رشد اقتصادی ضربه خواهد خورد.
وی خاطرنشان کرد: اگر در یک دهه گذشته، بحث سرمایه‌گذاری خارجی را جدی می گرفتیم، شاید امروز، از صنایعی برخوردار می‌شدیم که قادر باشند روی پای خود بایستند.
این کارشناس بخش صنعت با تاکید بر لزوم توجه به بخش تولید در کشور، اظهار داشت: بخش خدمات در کشور رشد زیادی کرده لذا امروز باید به افزایش تولید توجه کرد؛ بنابراین اگر قرار است که در جامعه پول تزریق شود باید به بخش صنعت و تولید تعلق گیرد.
حسن‌پور با اشاره به معضل قاچاق در کشور، گفت: تا زمانی که سالانه با ورود 15 تا 20 میلیارد دلار کالای قاچاق به کشور مواجه باشیم، کار تولید محور شکل نخواهد گرفت.