آشنايي با سياست‌گذاري‌هاي جديد صنعتي و معدني دنيا

به گزارش روابط عمومي موسسه مطالعات و پژوهش‌هاي بازرگاني،‌ دكتر محمدرضا رضوي در جمع خبرنگاران افزود: آشنايي با سياست‌گذاري‌هاي جديد صنعتي و معدني دنيا سبب مي‌شود تا در اين دوره مهم كه در حال تدوين برنامه ششم توسعه هستيم از ديدگاه‌هاي صاحب‌نظران بين‌المللي بهره ببريم.

وي اظهار كرد: در این همایش محمدرضا نعمت‌زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت، محمدرضا رضوی رئیس موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی، پروفسور جاستین لین اقتصاددان بانک جهانی، مسعود نیلی مشاور اقتصادی رئیس جمهور، پروفسور اکیفومی کوچیکی استاد مطالعات کالج منابع زیستی دانشگاه نیهون ژاپن، زکریا عبدالرشید استاد دانشگاه مالزی و مدیر اجرایی موسسه تحقیقات اقتصادی مالزی، مینا مشایخی رئیس مذاکرات تجاری آنکتاد در ژنو، تیم‌اسکات مشاور سرمایه‌گذاری UNDP، نادره شاملو مشاور توسعه بین‌الملل و مشاور ارشد سابق بانک جهان و مهدی شفاءالدین رئیس پیشین دفتر آنکتاد حضور خواهند يافت.

رضوي از برگزاري میزگردهای تخصصی با حضور استادان دانشگاه و فعالان اقتصادی در كنار اين همايش خبر داد و گفت: همچنین چشم‌انداز آینده صنعت و تجارت در جهان و جایگاه بالقوه جمهوری اسلامی ایران و بهره‌گیری از تجارب موفق در سیاست‌‌های صنعتی و تجاری جهان و امکان الگوگیری از آن‌ها در ایران، تجربه توسعه اقتصادی با محوریت نفت و اثرات آن بر مسیر صنعتی‌ سازی صادرات محور و اشتغال‌زا و تجارب اولیه در ایران در زمینه سیاست‌های هدف‌گیری صنعتی و ساختارهای تشویقی مرتبط ازمحورهای مورد بررسی در این همایش بین‌المللی خواهد بود.

وي، استفاده از تدابیر کنونی اقتصاد کلان دولت و ارتباط آن با سیاست‌‌های صنعتی و تجاری، تبادل نظر در مورد ساز و کارهای هدف‌گیری منتخب رشته‌‌ها و ارائه بسته‌های تشویقی برای ارتقای صادرات غیرنفتی و توسعه اشتغال، سیاست‌های اقتصاد کلان و فضای سرمایه گذاری به منظور حمایت از سیاست‌‌های تجاری و صنعتی صادرات‌محور و اشتغال بنیان، اقدامات ارتقادهنده توانمندی‌‌های بنگاهی در چارچوب سیاست‌‌های صنعتی و تجاری را از جمله محورهایی مورد بحث درنخستين همایش بین‌المللی سیاست‌های صنعتی و تجاری برای توسعه صادرات و اشتغال عنوان كرد.

رييس موسسه مطالعات و پژوهش‌هاي بازرگاني هدف از برگزاري اين همايش را آشنايي سياستگذاران وزارت صنعت، معدن و تجارت، فعالان صنعتي، تجاري و معدني كشور و جامعه دانشگاهي با مسايل روز صنعتي و معدني دنيا، اتخاذ تدابير لازم براي ارتقا اين صنعت و بازسازي اقتصاد كشور ذكر كرد.

وي در بخش ديگري از سخنان خود از كاهش 12 درصدي سهم ارزش افزوده از توليد خبر داد و افزود:  شاخص ارزش‌افزوده از تولید ناخالص داخلی کشور طی 20 سال نشان می‌دهد این رقم از 45 درصد به 33 درصد یعنی 12 درصد کاهش یافته به عبارت دیگر در این سال‌ها به سمت تولید مواد خام و بدون ارزش افزوده توجه شده است.

وي تصريح كرد: سهم ارزش افزوده از صادرات غیرنفتی که در سال 83، 7 میلیارد دلار صادرات بود این رقم در سال 93، به 35 میلیارد دلار رسیده است اما سهم ارزش افزوده کالاهای صادراتی در این سال‌ها کاهش یافته به گونه‌ای که کالای مصرفی در سال‌های اولیه 36 درصد ارزش صادرات را شامل می‌شد و در سال 93، کالای مصرفی 73درصد صادرات غیرنفتی را شامل می‌شود.

وي با بيان اينكه سه چهارم صادرات غیرنفتی به سمت صنایع واسطه‌ای متمرکز شده است افزود: پدیده تخصص‌گرایی روی کالاهای واسطه‌ای در صادرات غیرنفتی که تجربه کشورهای آمریکای لاتین مانند آرژانتین و برزیل در دهه 60 و 70 میلادی بوده است كه اخیرا در صادرات غیرنفتی ایران مشاهده می‌شود یعنی با توسعه صادرات، اشتغال کمتری ایجاد شده است.

رضوي ادامه داد: در این سال‌ها صادرات غیرنفتی به سمت صنایع فرآوری مانند فولاد، پتروشیمی و آلومینیوم حرکت كرده در حالیکه به جای صادرات پتروشیمی می‌توان ۶۰ صنعت مرتبط مانند لاستیک، پلاستیک و صنایع جانبی که ارزش افزوده و اشتغال بیشتر و ارزآوری بالاتری دارند، در صادرات غیرنفتی سهم بیشتری داشته باشند.

وی با بیان اینکه در کشور ما بنگاه‌های بزرگ با اشتغال فراوان رشد نکرده‌اند، گفت: میانگین اشتغالزایی بنگاه‌های اقتصادی ایران از ۲۶ نفر در سال ۸۴ به ۱۶ نفر در سال ۹۳ کاهش یافته است.

رضوی با اشاره به اینکه در بنگاه‌های کوچک و زودبازده هم وضعیت خوبی مشاهده نمی‌شود، گفت: براساس اطلاعات موجود، ۴۰ درصد واحدهای مستقر در شهرک‌های صنعتی در آستانه ورشکستگی قرار گرفته‌اند، اگرچه دولت در حال حاضر توانسته است تورم را کنترل کند اما برای خروج از رکود باید نرخ سود بانکی هم کاهش پیدا کند.

رئیس موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی تاکید کرد: امروز معضلی در جامعه ایجاد شده که بیکاری افراد زیر دیپلم محدود شده و در عوض بیکاری تحصیل‌کرده ها به بالای 40 درصد رسیده چون برای افراد تحصیل‌کرده شغل ایجاد نشده است.

وي اظهار كرد: در کشور ما بنگاه‌های بزرگ با اشتغال فراوان رشد نکرده‌اند مثلاً در رژیم گذشته بزرگ‌ترین صنعت خصوصی کشور در کشت و صنعت نیشکر مربوط به صاحبان ابریشم کاشان و پودر برف بود که 9 هزار شغل داشت همان زمان دو بنگاه کوچ و ساوانچی در ترکیه هر کدام به ترتيب 11 هزار و 7 هزار و 200 شغل داشتند اما امروزه شرکت کوچ ترکیه 90 هزار شاغل و ساوانچی حدود 73 هزار شاغل در بخش خصوصی دارند و شرکت کوچ 400 میلیون دلار صادرات خودرو دارد و 45 درصد تولید کامیون و خودروی ترکیه را به خود اختصاص داده است.